Nordnorske uttrykk og samtalestartere alle bør kunne

Uansett om du reiser alene eller med vennegjengen, er Fæsterålen en fantastisk måte å møte nye mennesker på. På Fæsterålen har vi en inkluderende og vennlig atmosfære, noe som gjør det enkelt å knytte nye bekjentskaper, uansett hvor du kommer fra. Men det kan det være greit å pugge litt på nordnorsken før du tar turen innom.

Her er noen tips og nordnorske fraser som kan hjelpe deg med å bryte isen og stifte nye vennskap i løpet av festivalhelga! 

Vesterålske uttrykk på bøttehatt.

SAMTALESTARTERE

  • “Kor gammel heite du ifra? En humoristisk og litt rar måte å spørre om navn, alder og opprinnelse. Dette kan få folk til å le og skape en lett start på samtalen.

  • “Flekk t dæ auan!” Hvis noen stirrer litt vel mye, kan du bruke denne til å bryte isen med en spøk. “Flekk t dæ auan! Vi har jo ikke møttes før, har vi?”

  • “Ka du bala med?” En enkel måte å spørre hva noen holder på med. “Hei! Ka du bala med her på Fæsterålen? Noen spesielle artister du ser frem til?”

  • “E du ikje langt på fjorn rodd?” Hvis du møter noen som virker nye på festivalen, bruk dette uttrykket for å få en prat om deres førsteinntrykk! Kanskje har dere enda mer til felles?

  • “E du fysn?” Spør om noen har lyst på noe å spise eller drikke. Dette kan være en fin måte å invitere noen med på en matbit.

  • “Ska æ gje dæ en over auan?” Selv om det kan høres skremmende ut, brukes det ofte humoristisk. Pass på å si det med et glimt i øyet for å lette på stemningen.

  • “E du fysn?” Spør om noen har lyst på noe å spise eller drikke. Dette kan være en fin måte å invitere noen med på en matbit.

Komplimenter:

  • “E du blidd slarken i foringa?” Et vennlig spørsmål om noen har slanket seg, eller bare et kompliment hvis de ser ekstra bra ut. “Du ser flott ut! E du blidd slarken i foringa siden sist?”

  • “Steike kor du har reima dæ tel!” Gi et kompliment til noen som har kledd seg skikkelig opp for anledningen. Det kan være en fin måte å starte en samtale på.

Instruksjoner:

  • “Nu må du hot dæ!” Hvis du ser noen som trenger litt oppmuntring til å bli med på noe moro, kan du bruke dette uttrykket for å få dem med på dansen.

  • “Sei mæ, e fardin glassmester?” En humoristisk måte å be folk om å flytte seg hvis de står i veien for scena. Dette kan føre til latter og en lett start på samtalen.

  • “Hiv i hauet!” På søring: “Skål!”. Denne festlige frasen slår aldri feil! En flott måte å starte et nytt bekjentskap på festival. 

Frivillige med nordnorske uttrykk på t-skjorten.

Takk mannskapet!

Mannskapet på Fæsterålen spiller en uvurderlig rolle i å gjøre festivalen til en fantastisk opplevelse. De jobber hardt for å sikre at alt går knirkefritt, og fortjener en stor takk. Så husk å gi et smil og et takk til de frivillige du møter. En enkel “Tusen takk for innsatsen!” kan bety mye. Mannskapet er ofte kledd i klær med Vesterålske ord og uttrykk. Mange snakker flytende Fæsterålsk, og kan sikkert hjelpe deg med oversettelsene også ;-)

Vi håper disse tipsene kan hjelpe deg å stifte nye bekjentskap, og at de bidrar til å gi deg en mer autentisk festivalopplevelse. Kom som du er, og la Fæsterålen bli stedet hvor nye vennskap oppstår.

Til slutt, en liten, men stor oppfordring til alle som skal på Fæsterålen: ser du noen som står alene, start en samtale med dem. Kanskje gjør det en stor forskjell.

Forrige
Forrige

Sparebank 68° Nord med spesialtilbud på Fæsterålen-billetter!

Neste
Neste

Fæsterålen-flagget heist på festivalkontoret – Nå er festivalmåneden her!